aç / kapat
ObiDergi ekibine kahve ısmarlamak ister misiniz? :)ObiDergi ekibine kahve ısmarlamak ister misiniz? :)
online dergi, dergi, güncel, teknoloji, müzik, spor, internet, sinema, sevgi, edebiyat, hayat, harikalar diyarında aşk, sevgi, şiirler, şiir, mizah, video, video izle,  ipucu, ipuçları

Arama

Gelişmiş Arama

Adapazarı Rock Fest @ 9 Aralık (*)

SauRock ve AdaRock işbirliği ile tüm geliri Mehmetçik Vakfı'na bırakılacak olan, Kale Bar'da düzenlenen festivalde Soul Sacrifice, Diken, Narc, SINnocence, Dark Utopia, Dungeon of Wizards, Quartet adlı gruplar sahne aldı.

Kategori  Yazar : Bertan TUFAN (bertantufan)
Kategori  Kategori : Müzik
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0
Okunma  Okunma : 925
Tarih  Tarih : 10 Aralık 2007 01:38
ObiDergi ekibine kahve ısmarlamak ister misiniz? :)ObiDergi ekibine kahve ısmarlamak ister misiniz? :)
  Etiket         metal      rock      müzik      festival      soul sacrifice      diken      dark      sinnocence     

Kapılar saat 14.00 civarı açıldı ve yapılan bilet kontrolleri sonucu izleyiciler içeri alındı. İlk içecek ücretsiz idi ancak arjantin kupaya alışanlar için karton bardaktan bira içmek pek iyi değildi:P

Kendini metalci sanan baya bir genç arkadaşımız vardı, davranışlardan zaten amaçlarının müzik dinlemek olmadığı belli idi.

Alan oldukça ideal idi konser için, fakat çok sigara dumanından mıdır bilinmez, havalandırması yetersiz kaldı.

İlk girdiğimiz anda ışık sistemlerinin pek uygun olmadığını düşünmüştüm. Ses sistemi de sorunlu gibiydi bir miktar.

Şimdi grupların sahne kritiklerine göz atalım.

Dark Utopia
İlk çıkan grup Dark Utopia idi. Soundcheck yaparken Metallica - For whom bell tolls u denediler. Grubun vokali oldukça iyiydi. Master of Puppets in bir bölümü çalındıktan (soundcheck) 10 dakika sonra Master of Puppets tam anlamı ile çalındı. Master of Puppets çalınırken sinevizyonda Pentagram klipleri oynamakta idi:)
Oldukça güzel bir performans ile Metallica'dan Enter Sandman'i çaldılar. Bu sırada Türk Bayrağı açıldı grubun çaldığı alanın üst katından. Grubun bu performansta gitar soloları güzel bulduğumu söyleyebilirim. Iced Earth'dan Melancholy performansı ise güzel bir performans oldu. Iced Earth'i çok da sevmeyen biri olarak klasik Iced Earth parçasının performansını beğendim.
Metallica - For whom to bell tolls 2. kez çalınacaktı fakat teknik hatadan(!?) dolayı "bu kısmı yoksaymamızı" istediler:)
Bu sırada kafa sallayanlar bi yanda, kalça sallayanlar bir yandaydı:P
Metallica - Frantic performansı da Metallica'nın son albümünden nefret eden ben için bile oldukça iyi idi. Özellikle grubun Metallica özentisi gibi davranmaması da bir artı puandı.

SINnocence
Amatör gruplardan performansını genel anlamda en çok beğendiğim grup SINnocence idi. Soundcheckde (Pentagram - Bir) davul çok önde iken gitar sololar fazla duyulmuyordu.
Grubun ilk performansı Pentagram - In Esir Like an Eagle ile gerçekleştirildi. Bu sefer de gitar sololar biraz önde gibi geldi bana ama soloları seven biri olarak iyi oldu önde olması:P
Yukarıda sesin sorunlu gibi olduğunu yazmıştım, evet sorunluydu kesinlikle:P Şubat 2007 deki Pentagram 20. yıl konserlerindeki kadar kötü bir ses sistemi kurulmuş bara.
Grubun seyirci ile etkileşimi, iletişimi oldukça güzeldi. Biraz daha iletişime girmeleri çok daha iyi olacak kanısındayım.
Pentagram - Lions in a cage performansı en beğendiğim performanslardan biri idi. Son gitar solosu çok iyiydi, vokal iyiydi. Not mu alayım kafa mı sallayayım, baya zorlandım:P:P
Orphaned Land'i Erkin Koray - Estarabim cover i ile biraz tanıma fırsatım olmuştu fakat çok da içli dışlı olduğum bir grup olmadığından Orphaned Land performansı hakkında ayrıntılı yorum yapmayacağım fakat kulağa kötü gelen birşey yoktu.
Pentagram- This too will pass performansı da diğer Pentagram performansları gibi çok iyiydi.
Iced Earth'i sevmediğimden Iced Earth performanslarını pek sevemedim.
Candan Erçetin'den Yalan adlı şarkıyı coverladılar, çok da güzel coverladılar. Tempo 2 katına çıkarılması gibi bazı atraksiyonlar da çok güzel oldu.
En son performansı olan Pentagram - Bir ise gerçekten bir numara performans oldu. Grubun en beğendiğim performansı idi.
SINnocence kesinlikle amatör ruhlu, yaptığı iş bakımından amatör üstü bir grup.

Quartet
Bu grubun tarzı daha önce dinleyip bıraktığım, çok da sevmediğim bir tarz olduğundan (nu-metal) fazla bir bilgi veremeyeceğim ancak bu tarzı sevenler için iyi bir grup.
Quartet sahnede iken sinevizyondan Cem Köksal geçiyordu.
Grubun vokali bayan; sanırsam kızımız deli:P "Motherfucker" vs tarzı cümleler eksik olmadı:P Ekleme: motherfucker kelimesi şarkıda geçiyormuş, bu yüzden üstü çizili olan yazımın geçerliliği yoktur.
Hoşuma giden performanslarına bakarsak;
Pink Floyd - Another Brick in The Wall performansı kendi tarzlarınca güzeldi. Şarkı zaten çok anlamlı bir parça. Tabi insan David Gilmour'u aramıyor değil:P
Grup bana biraz kendilerini Korn'a yakın görüyor gibi geldi. Tarzı Korn'a benziyordu.
Metallica - Sanitarium ( Welcome Home) performansı grubun son performansı idi, Limp Bizkit sanırım coverlamış bu şarkıyı, Quartet te tarzına uygun olarak söyledi bu şarkıyı.
Pink Floyd ve Metallica'nın bu şarkılarını seçme nedenleri Korn ve Limp Bizkit'in bu şarkıları coverlamış olmasından dolayı sanırım.
Tarzlarına uygun olarak, vokalleri iyiydi. Teknik anlamda da ses sisteminin genel anlamda sorunu haricinde sorunları yoktu. Tarzlarına uygundu ancak benim aramın iyi olduğu tarz değildi.

video linki; http://www.obidergi.com/video/295-metallica-am-i-evil-lars-vokalde

Şimdi de profesyonel iki grup (Diken ve Soul Sacrifice) arka arkaya sahnede...
Diken
1992'de kurulan, yolculuğu ise 1994'de İzmit'te başlayıp 13 yıl sonra yakın bir yere, Sakarya'da devam eden grup, Türkçe sözlü metal müzik yapan nadir gruplardan; bugüne gelene kadar çok çalkantılı dönemler geçiren, hatta dağılan ve kısa süre öncesinde yeni albüm kaydı yapma kararı alıp toplanan grup, çok iyi performanslar sergiledi.
Oldukça uzun bir soundcheck yaptılar, ama yaptıklarına değdi; ses çok iyiydi.
Diken'in ilk performansı Ay Batarken ile oldu. Davul çok az önde gibi geldi bana. Vokal (Taylan Ayık), geri vokal, gitar ve sololar çok iyiydi. Gerçekten seyirciyi etkilemeyi biliyorlar.
Seyirci ile iletişimi oldukça iyiydi. Ay Batarken sergilendikten sonra 15 dakika sonra gelmek üzere sahneden indiler. 15 dakika boyunca arka planda çalan müziği anlamak çok zordu ortamın gürültüsünden dolayı, hala da ne çalındı bilmiyorum:P
Soul Sacrifice ile havuzbaşında yaptığımız kısa bir sohbet için Diken'in performansının bir kısmında barda değildim.

İçeri girdiğimde "Şarkılar söyleye söyleye..." diye diye coştuk. Sahne performansı tavanda diyebiliriz bu an için.
19 Mayıs'tan beri sahneden uzak olan grup, "Muhteşem bir Sakarya" diyerek hem kendilerini hem bizi coşturdu tekrardan. Yeni albüm kayıtlarının bittiği, ocak başında albümün çıkacağı, adının da Korku olacağı Taylan Ayık tarafından açıklandı.
Yeni albümden de bazı şarkıların çalındığı performansta, bazı şarkılarını, başka şarkılara biraz olsun benzetmedim değil. Bunun da hangi şarkılar olduğunu dikkatli metal dinleyicileri albümü satın alıp dinlediklerinde anlayabilirler sanıyorum.
Gitar sololar çok iyiydi tüm performanslarında.
"Kal korku, kal bu gece
Savaş benimle
Gel korku, gel üstüme
Yıkılmaz kalbim..."
Yeni albümlerine de adını veren bu şarkının performansı mükemmele yakın idi. Bu şarkı için bile bu albüm alınmalı. Yaptığım ses kaydı baya kirli olmuş, temizleyebilirsem performanslardan birer bölümler koyacağım ses olarak.
"Sabretmeyi öğret bana
Sevmeyi de öğret..."
Albümüne güvenip canlı performansına gidip hayal kırıklığına uğradığımız birçok grup olmuştur. Diken ise albüm kayıtlarını çok da beğenmediğim (vokal de etkili bu konuda) ancak sevdiğim bir grup; canlı performansı ise kesinlikle çok iyi.
Ay batarken 2. kez sergilendi; daha sonrasında yakında askere gidecek olan menajerleri Emre ve tüm askere gidecekler için yeni albümden bir şarkı seslendirdiler:
"...Ateş yakar yüreği..."

Soul Sacrifice
1997'den beri sert müzik yapmak için İstanbul'dan yola çıkan, ilk albümleri 2005'de Stranded Hate adı ile çıkan grup çok iyi sahne performansı sergiledi. Diken'e kadar not almak için zerre kadar kafa sallamamış olan ben, dayanamayıp sahnenin en ön bölümünde saçları savura savura kafa salladık:D Hatta grubun üstüne bira dökenler oldu. Grup da şerefimize bira içti:P
Tabi bu sırada pogo nedeni ile tartışmalar vs olmadı değil. Kafayı bulanlar, yolunu şaşıranlar da vardı; içmesini bilmeyenler ortamın eksi yönleri idi.
Çocuk Bahçesi şarkısı ile baya iyi headbang yaptık:P Gitar, vokal, sololar, herşey çok güzeldi.
Sinevizyonda ise yine Pentagram vardı ve saatler 23.50'yi gösterene kadar, yani program bitene kadar Pentagram vardı sinevizyonda.
Yeni albümden de şarkılarını seslendiren grup, çok iyi performans sergiledi. Headbang yapmaktan not alamadım, o derece:P
Yeni albümünde yine brutal vokal, sert tonlar duyacağız fakat grubun yaptığı açıklamaya göre yeni albümde daha fazla Türkçe şarkı ve sadece akustik gitarın kullanıldığı nispeten yumuşak tona sahip şarkı(lar) da duyacağımız aşikar. Nedenini ise, gerektiğinde annemiz misafirliğe gittiğinde arkadaşları ile beraber dinleyebilmeli diye açıkladılar.
Soul Sacrifice ile Türkiye, müzik üzerine yapılan röportajın ayrıntıları yakında burada yer alacak.
Seyirci ile etkileşimi en fazla olan gruptu, ki bu kesinlikle büyük bir artı.
So wild an insane ile kendimizden geçtik, ben ondan sonrasını hatırlamıyorum:P
"Son kayıp gece, One Last Night" diyerek bizi kendimizden geçiren grup, bitti derken "Sa-kar-yaaaa!","Sa-kar-yaaaa!" diyerek ortaya çok güzel doğaçlama bir parça da koydu ortaya; elektro gitar soloları çok iyiydi bu kısımda.
Festivalin burada bitmesi lazımdı, herşeyi zirvede bırakmak lazım ama malesef...

Aşağıda Soul Sacrifice'ye ait canlı performans videoları bulabilirsiniz.

Video linki; http://www.obidergi.com/video/296-soul-sacrifice-barisarock

Video Linki; http://www.obidergi.com/video/297-soul-sacrifice-summerrocks

Narc

Kocaelili, industrial metal tarzı müzikler yapan grup, sanırım en kalabalık sahne önüne sahipti. Diken ve Soul Sacrifice'de bu kadar kalabalık olduğunu hatırlamıyorum açıkçası.
Industrial metal yapan gruplardan tek dinlediğim Rammstein idi, o da Du Hast gibi malumunuz klasik parçalarından, onu da artık çok nadir dinliyorum, uzak olduğum bir tarz.
3 kere çalınan Rammstein - Du Hast performansı vardı grubun. Sahne önündekiler baya iyi coştular Narc ile. Ama ben coşmadım o ayrı:P
Korn'dan Falling Away Me, Y'all Want a Single; Rammstein'den Ich Will, Amerika; Linkin Park - Numb performanslarını dinleyebildim. Diğerlerini çıkaramadım, çünkü dediğim gibi çok ilgili olduğum tarz değil. Ama konsere gelenler coştuğuna göre vardır bildikleri:P
Seyirci ile etkileşimi yok sayılır. Sadece tek bir şarkının sonunda konuştular:P
Tarzı ile biryerlere gelebilceklerini ümit ediyorum.

Dungeon of Wizard
Sakarya'nın tek black metal grubu. Eskiden sık dinlediğim, hala da ara ara dinlediğim bir tür, black metal. Dungeon of Wizard sahneye geldiğinde black metali çok da dinlemediğimi farkettim. Çünkü tarzdan oldukça uzaklaşmışım. Sanırım istediği müziği yapıyorlar. Çünkü belirli bir kaygıları yoktu. Sahne önünde sadece birkaç kişi olmasına rağmen saat 23.50 ye kadar çaldılar.

Ekleme: Sakarya'da benim bildiğim bir iki stüdyo vardı. Aslında bir iki festival sonra güzel bir karma albüm de çıkarılabilir. (Gerçi müzisyenlerin özellikle amatör müzisyenlerin nasl bir evreden geçtiğini bildiğimiz için maddi anlamda zorlayacağı kesin fakat sponsor gibi bir çözüm bulunabilir.) Zardanadam gibi de bedavaya dağıtılabilir:P Daha çok kişiye ulaşabilir diye umuyorum gruplarımız açısından.

(*) 14 Aralık itibari ile: Bir konuya değinmediğimi farkettim festival ile ilgili. Öncelikle festival amatör grupların bir araya gelmesi ve ortak bir çalışma yapması sonucu hayata geçti. Quartet'ten arkadaşım Onur anlatmıştı ne kadar uzun koşullardan ve şartlardan geçtiklerini ve ben bunu yazmadığımı farkettim.
Sadece aktif olarak 3 hafta kadar bu festival için(altyapı vs hariç) uğraştıklarını, (ki okuldan afişler için izin çıkması bile bir dert, bir yardım kampanyası için afiş asma amacı ile izin almamız gerekiyordu ve biz 2 hafta uğraşmıştık.) normalde müzisyen olarak yapmaları gerekenden çok daha fazlasını bu arkadaşlarımız kendi çabaları ile yaptıklarını biliyorum. (Hatta kapıda beklerken SINnocence'den Burhan ve Quartet'ten Onur ile sohbet ederken müzisyen miyiz değil miyiz belli değil, bu festivali yapmak için o kadar uğraştık, yorulduk ve hiç çalacakmışız gibi gelmiyor demişlerdi. Bu platformu oluşturmak bile büyük emek istiyor. Hatta içlerinde o yorgunlukla pek de heyecan olmadığını söylemişlerdi o gün.)Ve çok da başarılı oldular.
Umarım bu festival geleneksel hale gelir.
Öncelikle Onur'dan; daha sonra da festivalde emeği geçen herkesten özür dilerim ve böyle bir organizasyonda toplandığımız için de ayrıca teşekkür ederim.

EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Müzik

En Çok Okunan Yazılar

Sponsor

İşi başkası yapar reklamımı ise ben Mehmet ŞENER
Mehmet ŞENER
"YAVAŞTIK..." Herman DILDIL
Herman DILDIL
KALPLERDEKİ KÜRESEL BUZLAŞMA Macit IŞIK
Macit IŞIK
Kriz Tehlike mi? İmkân mı? Ferhat YILDIRIM
Ferhat YILDIRIM
Ömür Boyu Vergi Mükellefi Olmak Derviş Ömer ÇAĞLAR
Derviş Ömer ÇAĞLAR
Ortada Kalan Doğu Fatih Kayiş
Fatih Kayiş
Limon Sözlük: Tolga Erbak Röportajı Merve Deniz
Merve Deniz
Fena BirŞey Sayılmaz Olcay Gür
Olcay Gür
İstanbul'u Sel Götürürse... Bertan TUFAN
Bertan TUFAN
SİGORTA SEKTÖRÜNDE BİR GELİŞME DAHA ALİ ŞAHAN
ALİ ŞAHAN
AKP' nin İLKLERİ... Uğur DAĞCI
Uğur DAĞCI
ZULÜM İÇİNDE ADALET Ahmet ADANUR
Ahmet ADANUR
BİRŞEYLER YAPMALIYIZ!! Pınar DEMİRALP
Pınar DEMİRALP
EDEBİYAT NEDİR? KENAN BIYIKLI
KENAN BIYIKLI
RAP(YEAH!YEAH!:)) Merve SERT
Merve SERT
Gündemin Konusu Türban Salih Onur ZORLU
Salih Onur ZORLU
ED'den Obi'ye Tolga Erbak
Tolga Erbak

Kısa İpuçları

Anket

Yeni Tasarım açık renk mi Koyu Renk mi olsun?

Tüm Anketler

RSS Okuyucu
EkleBunu RSS Ekle Butonu

© 2005-2007 Obi Tüm Hakları Saklıdır.
RSS Kaynağı | Yazar Girişi

Altyapı: Mydesign | Geliştirme & Düzenleme: Obi Online Dergi
Online dergiler
eXTReMe Tracker
sohbet - Chat odaları - Netlog, Siberalem - Netlog - chat - chat - Sohbet odaları - Sohbet - Forex - Trade - Forex Trade - Marketing - Trade Market - car - holiday - car hire - hire a car - book a car - travel - travelling - mesothelioma - mesothelioma patient - mesothelioma facts - mesothelioma cancers - mesothelioma article - mesothelioma treatments - mesothelioma memorial - mesothelioma lung cancer- adsense- adwords- seo- arama motor- arama motoru- arama motorlar- arama optimizasyon- arama motorları optimizasyonu- internet reklam- para kazan- arama motor kayıt- arama motorlarına kayıt - epilasyon - lazer epilasyon - dantel - kadın günlüğü - güzellik - güzellik salonu - solaryum - estetik - cilt bakım - ağda - botoks - zayıflama - masaj salonu - epilasyon merkezleri - kadın - kadınca - saç bakım